Jeoloji ve prehistoryanın birbiri ile kaynaştığı Çakallar volkanizması ve fosil ayak izlerinin Jyanından geçerek Demirci istikametine devam eden asfaltın solundaki Cicikler sapağından Dibek Dağı'nın yükseklerine doğru çıkan 5 km'lik yol çilek bahçeleri içinden geçerek Gökeyüp'e ulaşır. Dağın eteklerindeki bir yamaç üzerine kurulan Gökeyüp, ara sokaklarında halen korunmuş olan duvarları gnays plakalardan çok muntazam örülmüş eski evleri, taş döşeli dar, dolambaçlı sokakları ile geçmişin anılarını yaşatmakta.
Tarihi muhtemelen 14. yy.'a kadar uzanan Gökeyüp 1441 tarihli Osmanlı kayıtlarında Borlu kazasının bir köyü olarak görünür. Daha sonraları önce Adala ve bilahare Salihli ilçelerine bağlanan köy 1991 yılında belediye statüsüne geçmişti; 6360 sayılı Büyük Şehir Belediye Yasası gereği bugün Salihli'nin bir mahallesi.
Gökeyüp ne zaman ve kimler tarafından kuruldu? Burada ne zamandan bu yana çömlekçi çarkının kullanılmadığı ilkel teknoloji ile seramik yemek pişirme kapları yapılıyor? Soruları konusunda birkaç farklı görüş ve yorum var. Referans gösterilmeden aktarılan bir bilgide "yöre insanlarının Sivas dolaylarından gelmiş Erdebil, Kurduğul (?) tekkesine bağlı göçebe Türkler oldukları, IV. Murat döneminde zorunlu iskan gösterildiği ve nihayet 200 yıl öncelerde Borlu havalisine, yani Demirköprü barajını çevreleyen dağların eteklerine yerleştirildiklerinden" söz edilip "Gökeyüplülerin böyle yerleştirilmiş bir oba olduğu, buraya topraktan kap kacak yapmayı bilerek geldikleri, elverişli toprağı bulunca bu işi sürdürdükleri" anlatılır.
Gökeyüplüler kendi geçmişleri ile ilgili bilgi verirken yaklaşık 300 yıl önce Eyüp ve Musa adlı gök (mavi) gözü iki kardeşim buraya yerleşip Gökeyüp ve Gökmusa köylerini kurduklarını, bu köylerin daha sonra birleştiğini" söylerler. Gökeyüp'ün kuruluşu ile ilgili ip uçları muhtemelen Ömer (Ömer Emre?) kabristanındaki mezar taşları ile bu mezarlığın yakınında bulunan ve "Çömlekçi yıkığı" denilen eski yerleşim yerinde gizlidir.
Gökeyüp'ün köklü ailelerinin birinden olan Servet Dizman bu görüş ve anlatımlara karşı çıkarak "Dünden Bugüne Gökeyüp" adlı kitabında tarihi belgelere dayandırdığı şu tezi getirir: Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemlerinde maiyeti ile birlikte Anadolu'ya göç eden Ömer Emre bugünkü Gökeyüp'ün yaklaşık 2 km. doğusuna, Adala-Demirci yolu ile Manisa-Demirci yolunun birleşim noktasına yerleşip bir zaviye kurmuş ve zaviyenin çevresinde bir köy gelişmişti.